Hypnobirthing i Utdrivningsfasen

“Jättekul, inspirerande och skrattgivande!” (om kursen)

På hypnobirthing-kursen får Du Lära dig En Andningsmetod som Underlättar för kroppens naturliga mekanismer att arbeta fritt under den aktiva fasen. Genom att du övar denna metod under de sista 6 veckorna under ett par minuter om dagen får du otroligt goda förutsättningar för att underlätta och deltaga aktivt i den här delen av förlossningen.

Bakgrund
Den sista aktiva fasen i förlossningen är utdrivningsfasen eller krystfasen. Det är nu musklerna upphör med uppåtgående sammandragningar för att vidga livmodermunnen och börjar arbeta på att barnet skall få komma ut. Vattnet har antagligen gått och livmodern har öppnat sig ca 10 centimeter.

I den här fasen har du genom enkla övningar som tagit fem minuter om dagen övat upp en förmåga att andas och visualisera på ett sätt som hjälper musklernas samverkan, och hormonutsöndringen genom att du bibehåller ditt lugn och kan känna in vad din kropp talar om för dig att du bör göra.

Utdrivningsfasen har också flera viktiga funktion för ditt barn – den är som en kraftfull massage som stimulerar barnets blodcirkulation, flexar muskler och hjälper barnet rensa lungorna genom pressen genom förlossningskanalen. Den förser barnet med moderns mikroorganismer för immunsystemet och matsmältningsprocessen – dessutom visar den hur otroligt starkt ett nyfött barn är.

TIPS: Genom att öva nedåtgående andningsteknik och visualiseringar 5 minuter om dagen från vecka 37 har du fantastisk kontroll över utdrivningsfasen.

Nästa fas: Efterbördsfasen