Hypnobirthing i Aktiva fasen

“Bra för hela livet!” (om kursen)

På kursen i Hypnobirthing får Du lära dig den andning och mentala träning som gör att du kan skapa ett inre lugn i alla faser – även vad som händer i kroppen i varje steg av förlossningen. I den här fasen kan du med fördel gå omkring, vagga fram och tillbaka, se till att få näring genom mat och dryck och prova olika ställningar vi går igenom, som du tror kan vara bekväma att föda i. Ni får som par även träna olika sorters superenkla massagemetoder som stimulerar oxytocin-utsöndringen som hjälper din livmoder och som ökar ditt välbefinnande.

Bakgrund
När sammandragningarna kommer med ett intervall på 3–5 minuter och varar cirka 30–90 sekunder kan det vara ett tecken på att du har påbörjat den aktiva fasen. Den varar i genomsnitt 12-18 timmar för förstföderskor, och 6-10 timmar i genomsnitt för omföderskor – variationen är med andra ord stor. Ta kontakt med Din förlossningsavdelning. Rådgör med dem.

I den aktiva fasen kan du vara uppe, gå, sitta, bada eller duscha. Allt handlar om att ge kroppen tid att ostört förbereda sig på födseln både genom att öppna livmodermunnen och låta barnet hitta rätt position.

Under aktiva fasen brukar modermunnen öppna sig ungefär 1 centimeter i timmen, men det kan variera. Följ med i rytmen och passa på att slappna av och hämta kraft mellan sammandragningarna/födslovågorna, som nu kommer oftare och blir tydligare.

Vattnet kanske går, kanske inte, det märker du och det är inte farligt. Du kan också blöda lite när modermunnen öppnar sig. Håll kontakt med din förlossningsklinik.

Nästa fas: Utdrivningsfasen